fbpx

Пасивната Къща – най-рентабилния и логичен избор при проектирането на нискоенергийни сгради

Стандартът „Пасивна Къща“ – най-рентабилния и логичен избор при проектирането на нискоенергийни сгради и „Сгради с близко до нулево потребление на енергия (СБНПЕ)“


На 25 и 26 април 2014г. в гр. Аахен, Германия се проведе 18-тата Международна конференция за Пасивни Сгради. Тя обобщи натрупания опит до момента, както и начерта голямото бъдещо развитие на пасивното строителство в рамките на промените за енергийна ефективност в Европейския Съюз и редица страни по целия свят.

               „За изграждането на „Сгради с близко до нулево потребление на енергия“, няма по-икономичен начин от проектирането и строителството по „Стандарта Пасивна Къща“. Когато се говори за енергийна ефективност, пасивните мерки са се доказали, като икономически най-рентабилните, като в допълнение на това, не трябва да се забравя и техния огромен принос  за постигането на един изключително висок комфорт. Пасивната Сграда е преди всичко правилно проектиране и съвсем малко допълнителни инвестиции, които се възвръщат неколкократно в жизнения цикъл на една сграда“ – бе отбелязано при откриването на конференцията в Аахен. И това наистина е така – правилното проектиране на въздухонепроницаемостта на сградната обвивка и избягването на термомостовете е въпрос на внимателен и прецизен подход от страна на проектантския екип, а допълнителните инвестиции са само в рамките на допълнителната дебелина на изолацията, по-качествените прозорци и система за вентилация с висока топлинна рекуперация  (не трябва да забравяме обаче, че при пасивните сгради отпада нуждата от изграждане на отоплителна инсталация). Изследвайки допълнителните инвестиции с различни динамични икономически методи лесно се доказва безпорната им рентабилност и бърза възвръщаемост. Предимствата на пасивните сгради са многобройни и безспорни:

  • Висок комфорт
  • Ниска заболеваемост
  • Висока енергийна ефективност
  • Рентабилност
  • По-дълъг живот
  • Екологична целесъобразност
  • Независимост от покачващите се цени на енергоносителите и редица други

 „Субсидирането на строителството на пасивни сгради няма да е вечно, но то вече не е и нужно. С помощта на правилен подход при проектирането и  постоянното намаляване на цените на основните компоненти, което е факт, инвестицията в изграждането на една пасивна сграда е икономически много по-изгодна от всяка друга алтернатива.“ – каза Проф. Д-р Волфганг Файст, директор и основател на Института за Пасивни Къщи в Дармщат. Много градове и области в Европа вече строят по този начин и то не защото са по-богати от нас, а защото са се убедили в икономическата рентабилност на това което правят. Не случаен е факта, че след редица пилотни проекти и няколкогодишен мониторинг върху тях, Брюксел е взел решение, с което от началото на 2015г. всички сгради ще се строят и реконструират по този начин.

България е част от обединена Европа. Това че сме бедни не е оправдание за инвестирането в нискокачествени, енергийно неефективни сгради. Това е само доказателство, че не знаем как да станем по-богати. За да бъдем независими от поскъпващите енергоносители, за да създадем една комфортна за работа и живеене среда, за да опазим красивата природа, която ни е дарила нашата земя, за да станем по-богати в бъдеще е време да прозрем и осъзнаем огромния потенциал на „Стандарта Пасивна Къща“.

Споделете този пост

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за нашия бюлетин

Бъдете в течение с последните новини за стандарта за Пасивните сгради, за разработвани проекти, предстоящи събития и курсове.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.