fbpx

Пасивната Къща – най-рентабилния и логичен избор при проектирането на нискоенергийни сгради

Стандартът „Пасивна Къща“ – най-рентабилния и логичен избор при проектирането на нискоенергийни сгради и „Сгради с близко до нулево потребление на енергия (СБНПЕ)“


На 25 и 26 април 2014г. в гр. Аахен, Германия се проведе 18-тата Международна конференция за Пасивни Сгради. Тя обобщи натрупания опит до момента, както и начерта голямото бъдещо развитие на пасивното строителство в рамките на промените за енергийна ефективност в Европейския Съюз и редица страни по целия свят.

               „За изграждането на „Сгради с близко до нулево потребление на енергия“, няма по-икономичен начин от проектирането и строителството по „Стандарта Пасивна Къща“. Когато се говори за енергийна ефективност, пасивните мерки са се доказали, като икономически най-рентабилните, като в допълнение на това, не трябва да се забравя и техния огромен принос  за постигането на един изключително висок комфорт. Пасивната Сграда е преди всичко правилно проектиране и съвсем малко допълнителни инвестиции, които се възвръщат неколкократно в жизнения цикъл на една сграда“ – бе отбелязано при откриването на конференцията в Аахен. И това наистина е така – правилното проектиране на въздухонепроницаемостта на сградната обвивка и избягването на термомостовете е въпрос на внимателен и прецизен подход от страна на проектантския екип, а допълнителните инвестиции са само в рамките на допълнителната дебелина на изолацията, по-качествените прозорци и система за вентилация с висока топлинна рекуперация  (не трябва да забравяме обаче, че при пасивните сгради отпада нуждата от изграждане на отоплителна инсталация). Изследвайки допълнителните инвестиции с различни динамични икономически методи лесно се доказва безпорната им рентабилност и бърза възвръщаемост. Предимствата на пасивните сгради са многобройни и безспорни:

  • Висок комфорт
  • Ниска заболеваемост
  • Висока енергийна ефективност
  • Рентабилност
  • По-дълъг живот
  • Екологична целесъобразност
  • Независимост от покачващите се цени на енергоносителите и редица други

 „Субсидирането на строителството на пасивни сгради няма да е вечно, но то вече не е и нужно. С помощта на правилен подход при проектирането и  постоянното намаляване на цените на основните компоненти, което е факт, инвестицията в изграждането на една пасивна сграда е икономически много по-изгодна от всяка друга алтернатива.“ – каза Проф. Д-р Волфганг Файст, директор и основател на Института за Пасивни Къщи в Дармщат. Много градове и области в Европа вече строят по този начин и то не защото са по-богати от нас, а защото са се убедили в икономическата рентабилност на това което правят. Не случаен е факта, че след редица пилотни проекти и няколкогодишен мониторинг върху тях, Брюксел е взел решение, с което от началото на 2015г. всички сгради ще се строят и реконструират по този начин.

България е част от обединена Европа. Това че сме бедни не е оправдание за инвестирането в нискокачествени, енергийно неефективни сгради. Това е само доказателство, че не знаем как да станем по-богати. За да бъдем независими от поскъпващите енергоносители, за да създадем една комфортна за работа и живеене среда, за да опазим красивата природа, която ни е дарила нашата земя, за да станем по-богати в бъдеще е време да прозрем и осъзнаем огромния потенциал на „Стандарта Пасивна Къща“.

Споделете този пост

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за нашия бюлетин

Бъдете в течение с последните новини за стандарта за Пасивните сгради, за разработвани проекти, предстоящи събития и курсове.

Имате въпроси? Свържете се с нас.

+359 889 436031

Имате въпроси? Свържете се с нас.

Пасивна Къща България ЕООД

Адрес:
бул. Христо Ботев 112
1202 София, България

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.