fbpx

Защо да сертифицирам моята Пасивна къща?

Някога задавали ли сте си въпроса дали трябва да харчите излишни пари за сертификация, след като и без това имате проект за Пасивна сграда или защо трябва да се сертифицират Пасивните сгради? А ето го и отговора.

Много често ми задават въпроси като: „Трябва ли да харча излишни пари за сертификация, след като и без това имам проект за Пасивна сграда?“, „Защо трябва да се сертифицират Пасивните сгради?“, „Каква е ползата от сертификацията на моята Пасивна сграда?“, „Кой трябва да плати за сертификацията на Пасивната сграда?“ и т.н. въпроси, всеки от които заслужава внимание и отговор!

Нека първо да отговоря на въпроса, каква е инвестицията за сертификация на Пасивна сграда? Освен Института за Пасивни Къщи в Дармщат, Германия (PHI), сертификация на Пасивни сгради са оторизирани да правят още 48 сертификатори в цял свят. Повечето сертификатори ще Ви поискат между 6 и 8 Евро на кв.м РЗП, което за един проект от 250 кв.м е между 1500 и 2000 Евро или по-малко от 1% от стойността на Вашата инвестиция.

А сега, нека да разгледаме няколко примерни сценария, които биха могли да се случат с Вашия проект.

Сценарий № 1: Вие сте собственик на бъдеща Пасивна сграда, и сте се доверили на екип от проектанти, които твърдят, че имат необходимите знания и че за тях не е проблем да направят Вашия проект. Нито един от проектантите не е Дизайнер или Консултант на Пасивни сгради. Бъдете сигурни, че проектът Ви е обречен на пълен провал. Шансовете да получите истински проект за Пасивна сграда са равни на нула и ако го осъзнаете навреме, единственият шанс да коригирате своевременно проекта, преди да сте похарчили голяма сума пари за строителство е да намерите сертификатор, който да провери проекта и да посочи всички допуснати грешки. След това проекта се връща на проектантите за преработка, докато не го изпълнят така както трябва, ако изобщо вече е възможно това да се направи.

Сценарий № 2: Решавате да използвате услугите на сертифициран дизайнер на Пасивни сгради като разчитате, че той ще се справи с проекта. Напълно е възможно да се справи, ако има необходимите знания, време и желание, но за съжаление, това често не се случва, поради някоя от изброените причини или просто, заради, на пръв поглед, несъществен пропуск, който може да се окаже фатален за проекта (неправилно отчетено засенчване, липса на изчисления на топлинни мостове и други). Затова е препоръчително да има един втори поглед върху Вашия проект от квалифициран сертификатор, който да открие евентуалните пропуски, които трябва да бъдат отстранени своевременно.

Сценарий № 3: Доверявате се на сертифициран дизайнер на Пасивни сгради, като същевременно избирате и сертификатор, който да сертифицира Вашия обект. Още на етап проект, Вие ще имате уверението, че Вашия проект отговаря на изискванията на стандарта „Пасивна Къща“ и Вие спокойно можете да вложите Вашите средства за изграждане на проекта, като разбира се, не трябва да се забравя и контрола при изпълнението, за което е препоръчително да използвате авторски надзор.

Дали може да спестите пари сертифицирайки Вашия проект? Определено да, защото ще си спестите възможността да построите една неработеща сграда, в която ще трябва да инвестирате значително количество допълнителни средства, за да я коригирате, ако изобщо това е възможно.

Сертификацията на Вашия обект е гаранция за качество и Ви носи увереност, че Вие наистина сте собственик на истинска Пасивна сграда!

Споделете този пост

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за нашия бюлетин

Бъдете в течение с последните новини за стандарта за Пасивните сгради, за разработвани проекти, предстоящи събития и курсове.

Имате въпроси? Свържете се с нас.

+359 889 436031

Имате въпроси? Свържете се с нас.

Пасивна Къща България ЕООД

Адрес:
бул. Христо Ботев 112
1202 София, България

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.