fbpx

Сертификация на Пасивна сграда: 6 основни неща

Пасивната къща е строителен стандарт, базиран на ефективността, който се фокусира върху драстичното намаляване на потреблението на енергия за отопление и охлаждане на помещенията. В тази статия можете да разберете в подробности какво представлява Пасивната къща?

Сертифицирането гарантира, че сградата отговаря точно на стандартите за енергийна ефективност, доказвайки, че е високоефективна структура. Този сертификат показва, че сградата следва строгите правила, определени от Института за Пасивни къщи.

В настоящата статия ще разгледаме следните теми:

 1. Защо да сертифицирате вашата сграда?
 2. Видове сертификации
 3. Кои са участниците в сертификацията на една пасивна сграда?
 4. Какъв е процесът при сертификация на сградата?
 5. Какви са изискванията за сертификация на пасивна сграда?
 6. Какви документи трябва да бъдат представени?

Защо да сертифицирате вашата сграда?

Има много предимства от сертифицирането на вашата пасивна сграда. Ето някои от тях:

 1. Поддръжка: Сертификаторът е тук, за да ви помогне! Както споменахме по-горе, неговата роля е да бъде ваш партньор при вземането на решения и да проверяват отново всички изчисления. Това сътрудничество минимизира риска от грешки и грешни изчисления.
 2. Гаранция: Въпреки че сертификаторът преглежда задълбочено всичко по време на фазата на проектиране, все още могат да възникнат грешки по време на строителството. Успокояващо е да се потвърди, че сградата ще работи по предназначение от самото начало.
 3. Без допълнителни разходи: Включването на сертификатор гарантира оптимизиран дизайн, елиминирайки възможността от преразход за изолация, видове прозорци или други компоненти.
 4. Увеличаване на стойността на имота: Сертификацията повишава стойността на имота при отдаване под наем или продажба чрез независима оценка на качеството. Той доказва, че сградата отговаря на определени критерии за енергийна ефективност, комфорт и здравословна среда.
 5. Участие в програми за субсидиране: Сертифицираната проверка на пасивната къща с помощта на Пакета за планиране на пасивни къщи (PHPP) може да бъде подадена към документите за кандидатстване за  програми за субсидиране в някои страни.
PHPP10 cover 2021

Видове сертификации

Има 3 вида сертификации за  пасивни къща – сертифицирана пасивна къща, EnerPhit (сертифицирана рекунструкция) и PHI нискоенергийни сгради. Разликата е:

 • Сертифицирана пасивна къща: Тази сертификация е приложима за нови сгради. В зависимост от това дали сградата произвежда или не възобновяема енергия на място, тя може да бъде класифицирана като Classic, Plus или Premium.
 • EnerPHit/Сертифицирана реконструкция: Това сертифициране е приложимо, когато съществуващи сгради се модернизират. В зависимост от това дали сградата произвежда или не възобновяема енергия на място, тя може да бъде класифицирана като Classic, Plus или Premium.
 • PHI Нискоенергийна сграда: Стандарт, подходящ за нискоенергийни сгради, които по различни причини не отговарят напълно на по-амбициозните критерии за пасивна къща.
Types of certification 1024x294 1

Кои са участниците в сертификацията на една пасивна сграда?

 • Дизайнер/консултант на Пасивни сгради: Тяхната отговорност включва поддържане на комуникацията с клиента (независимо дали е архитект или собственик на жилище). Те правят цялото енергийно моделиране в софтуера PHPPdesignPH), предоставят съвети относно рамката на прозореца и типовете стъкла, дебелината на изолацията и други аспекти на дизайна, влияещи върху енергийната ефективност, и се консултират с архитекта за оптимизиране на дизайна на сградата, за да отговаря на критериите за Пасивна къща . Ако искате да станете дизайнер или консултант на пасивна къща, препоръчваме да следвате специализиран курс, за да научите всичко, което трябва да знаете.
 • Сертификатор на Пасивни сгради: Той се грижи за двойната проверка на всички файлове и изчисления от самото начало, подпомага процеса на вземане на решения, като гарантира, че ако сградата е построена, както е проектирана, ще работи по начина, който показва енергийният модел. Пасивна Къща България е акредитиран сертификатор. Ако се интересувате от сертифициране на вашата сграда, можете да се свържете с нас тук и да ни изпратите запитване за оферта.
 • Института за Пасивни сгради (PHI): Институтът за Пасивни сгради улеснява допълнително процеса чрез използването на онлайн платформа и на последния етап от сертификацията ако всички критерии са изпълнени издава сертификат.

Какъв е процесът при при сертификация на сградата?

Когато започвате нов проект, от съществено значение е да решите възможно най-рано дали искате сградата да бъде сертифицирана. Това решение ще ви помогне да съберете правилния екип от самото начало.

Ако архитектът на проекта не е сертифициран дизайнер на пасивни сгради, тогава трябва да бъде включен сертифициран консултант. Освен това в процеса трябва да бъде включен и Сертификатор, тъй като едно лице не може да изпълнява едновременно и двете роли –  Сертификатор и Дизайнер/Консултант.

Нека набързо очертаем процеса, ако приемем, че архитектът не е сертифициран дизайнер на пасивни сгради:

 1. Първоначална фаза на проектиране: Когато проектът започне, консултантът ще извърши предварителни изчисления на енергийния баланс и ще предостави препоръки за оптимизиране по отношение на ориентацията, дебелината на изолацията, размера и разположението на прозорците и др. Тези препоръки също така се преразглеждат със Сертификатора, за да се получат допълнителни препоръки и да се гарантира, че очертаната стратегия ще бъде ефективна, ако се следва.
 2. Технически дизайн: Този процес продължава през цялото развитие на дизайна, като енергийният модел става все по-детайлен с течение на времето. По време на етапа на техническия дизайн различни компоненти се оптимизират от гледна точка на енергийната ефективност и  рентабилността им. Избират се например точните видове прозорци, изпипват се детайли за да се елиминират термомостовете, избира се конкретният тип вентилационна система.
 3. Окончателна фаза на проектиране: След като проектът е финализиран, консултантът ще направи подробен енергиен модел на сградата, като вземе предвид всички фактори като топлинни мостове, битова гореща вода, системи за отопление и охлаждане, точните компоненти и материали, използвани за обвивката на сградата. След това Сертификаторът ще провери отново тези изчисления и след одобрение фазата на строителство може да започне.
 4. Фаза на строителство: По време на фазата на строителството е необходимо консултантът да наблюдава изпълнението на проекта по отношение на енергийната ефективност на сградата. В случай, че възникнат неочаквани предизвикателства, опитът на Сертификаторът ще е от голяма полза.
 5. Финализиране и сертифициране: След като сградата наближи завършването си, се провежда окончателен blower door тест и необходимата документация се изпраща на Сертификатора чрез онлайн платформата за сертифициране на Института за Пасивни сгради. Ако сградата отговаря на критериите, инвеститорът/собственикът на обекта получава Сертификат с идентификационен номер, книжка и табелка.
certification plakette en

Като следвате този структуриран подход, можете да гарантирате, че вашият проект ще отговаря на критериите за сертифициране и ще получи успешно сертификат.

Ето визуализация на процеса:

Diagram

Какви са изискванията за сертификация на пасивна сграда?

Всяка сграда може да бъде сертифицирана като пасивна, стига да отговаря на критериите за сертифициране.

По-долу са критериите за сертифициране за всеки тип:

PHPP calculations

За пълните критерии за сертифициране на една пасивна сграда, моля, вижте официалната брошура с критериите за сертифициране.

Какви документи трябва да бъдат представени?

Трябва да се представят следните документи:

 1. Чертежи (pdf или dxf формат)
 2. Разбираемо разпределение на площта (TFA, топлинна обвивка и т.н.)
 3. PHPP във формат Excel, с попълнени работни листове.
 4. Продуктови спецификации, изисквани ламбда стойности, маркировка CE, два знака след десетичната запетая, сертификати за всички компоненти
 5. Снимки на всички детайли, свързани с енергийната ефективност
 6. Протокол от тест за въздухонепроницаемост (blower door test)
 7. Протокол от наладка на вентилационната система
 8. Декларация от изпълнителя на проекта

Споделете този пост

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирайте се за нашия бюлетин

Бъдете в течение с последните новини за стандарта за Пасивните сгради, за разработвани проекти, предстоящи събития и курсове.

Имате въпроси? Свържете се с нас.

+359 889 436031

Имате въпроси? Свържете се с нас.

Пасивна Къща България ЕООД

Адрес:
бул. Христо Ботев 112
1202 София, България

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.